Fotografie, waaraan voldoet een goede fotograaf?

17 aug
 

Met de komst van de digitale camera’s en smartphones leek er een einde te komen aan het beroep fotograaf. Het maken van foto’s was nu toch binnen iedereens bereik? Het tegendeel bleek waar, want door de hausse aan gemaakte foto’s, zag iedereen dat fotograferen toch echt een vak is. Heeft u een belangrijke gebeurtenis of een evenement en bent u op zoek naar een geschikte fotograaf? Ook voor een productpresentatie is het vinden van een goede fotograaf voor u natuurlijk belangrijk. Maar hoe doet u dat, waarop moet u letten en waaraan voldoet een goede fotograaf eigenlijk? Om u antwoord te geven op deze vragen hebben we voor u alle punten op een rijtje gezet. Na het lezen van dit artikel, wordt het vinden van de beste fotograaf voor uw doel een piece of cake. U selecteert moeiteloos op kwaliteit en u hoeft eigenlijk alleen nog maar een afspraak te maken met uw favoriete camera artiest. Bent u er klaar voor? Say cheese!

Portfolio

Een goede fotograaf heeft een portfolio. Vroeger was dit een boek (moeilijk voor te stellen hé?) maar nu is het uiteraard allemaal online. Facebook, Instagram en Pinterest zijn heel leuk maar een professionele fotograaf heeft toch echt wel zijn eigen website. Meestal kunt u op de website van een fotograaf dus zijn of haar mooiste foto’s bekijken. Maar hoe kunt u zien of een fotograaf goed en bovendien voor u de juiste keus is? Let dan vooral op de volgende drie punten.

Two out of three ain’t bad…

De drie punten waar u op moet letten bij het beoordelen van foto’s zijn allereerst de techniek. Zijn de foto’s in het portfolio van een fotograaf scherp en duidelijk? Prima want dan is de basis in orde. Daarna kijkt u naar het onderwerp, dus dat wat op de foto te zien is. U mag best kritisch zijn hoor. Staat alles of iedereen er goed op? Bent u tot nu toe gerustgesteld dan komt hierna automatisch het persoonlijk aspect aan de beurt. Namelijk het gevoel dat u krijgt als u de foto’s ziet.

Wat voelt u?

Uw gevoel bij het kijken naar een foto bepaald namelijk vooral of een foto ‘goed’ is of juist niet. Ziet u de emotie in de foto’s? Voelt u iets erbij? Heeft u de neiging om mee te lachen of te huilen en prikkelt een foto uw nieuwsgierigheid? Heeft u bijvoorbeeld zin om een foto uit te vergroten om alle details goed te bekijken? Een foto kan veel zeggen, over het foto-object maar zeker ook over de fotograaf en daarmee zijn we samen bezig.
Zijn minstens twee of liever alle drie van onze 3 punten in orde? Prima, deze fotograaf kunt u in uw achterhoofd houden. U bent op de goede weg.

Apparatuur en licht

de lenzen van een professioneel fotograafBij goede fotografie beschikt de fotograaf over uitgebreide en moderne apparatuur en weet daar ook mee om te gaan. Nu denkt u natuurlijk meteen aan een camera? Uiteraard horen goede camera’s bij de uitrusting en echte fotografen hebben dan ook meerdere camera’s. Maar ook de belichtingsapparatuur speelt een grote rol. Goed kunnen werken, vooral op locatie zoals bijvoorbeeld in Eindhoven, Helmond of Someren, houdt in dat er bijvoorbeeld lampen, filters, lichtmeters en schaduwvangers bij de uitrusting horen. Zullen maar niet al te technisch worden en doorgaan met ons volgende punt voor de selectie van uw geschikte fotograaf?

De befaamde klik

Bij het bespreken van uw wensen, voorkeuren en eisen (u mag zeker eisen stellen aan een goede fotograaf) kunt u al merken of de samenwerking vlotjes en goed verloopt. Duidelijkheid is belangrijk. Wilt u nu juist die momenten laten vastleggen die u niet meer over kunt doen, wilt u een fotoshoot laten doen of materiaal voor uw reclamefolder of website? Praat erover! Voelt u tijdens het praten een klik? Geeft de fotograaf feedback, wordt hij of zij enthousiast, is er zelfs humor en sprake van voorpret? Dit is nou die befaamde klik. U heeft dan al heel veel punten in uw voordeel bij uw zoektocht naar een goede fotograaf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *